Cum se prepară țuica?

Atât țuica, cât și pălinca au metode specifice de preparare. Această premisă este valabilă și în cazul țuică prune, pălincă piersici, țuică București, pălincă București și țuică Prahova.

Țuica, în special, însă, este o băutură specifică ardelenilor, motiv pentru care dacă facem referire la alte zone ale țării, procedeele prin care aceasta trece pentru a fi obținută pot să difere.

Același lucru îl putem spune și despre diferitele metode de fermentare sau distilare a acesteia. În funcție de regiune, se pot aborda diferite tehnici. În esență, fiecare regiune și oraș adoptă tehnica care i se pare cea mai eficientă dintre toate.

Cu alte cuvinte, țuica a fost un produs care de-a lungul mulților ani și secole a însoșit românul aproape peste tot. Fie că era vorba despre munca câmpului sau despre ajutorul acordat vecinilor, fie că era vorba despre momente ale zilei în care se lua masa. Aceasta nu lipsea de la masă în special, dar și de la muncă, pentru că se considera că aceasta dă un plus de energie.

Astfel, ce-ați spune dacă am trece direct la procesul de obținere al țuicii, fără prea multe alte detalii despe istoria acesteia și modul în care este percepută de către ardeleni și alte regiuni ale țării?

Prima etapă spre un rezultat puternic și calitativ este culegerea prunelor. Imediat după acest prin pas, cei care se ocupă de întreg procesul, se vor asigura că scapă de sâmburii prunelor, tocmai pentru că se știe faptul că miezul sâmburelui este toxic.

Culegerea prunelor este un pas care ia amploare undeva prin luna august sau chiar luna august spre sfârșit, urmând ca mai apoi, după câteva săptămâni de fermentație, aproximativ două, prunele să fie supusule procesului de distilație.

Există totuși și zone în care prunelor nu li se scot sâmburii, ci acestea sunt puse pur și simplu în butoaie și se lasă să fermenteze. Este valabil și pentru pălincă sau pălincă persici. Acestea sunt culese, puse în butoaie și lăsate la fermentat.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește fabricarea de țuică, aceasta are loc undeva prin lunile de iarnă. În ce luni mai exact? Undeva prin luna noimebrie-decembrie se duc prunele într-un loc în care există experți în obținerea țuicii de calitate.

Astfel, se va obține cu ajutorul cazanelor de cupru, o băutură alcoolică foarte tare, cu o tărie de aproximativ 45-55%, pentru a ajunge la această concentrație de alcool fiind necesare două procese de distilare.

Cu cât țuica este realizată cu mai multă grijă, cu atât gustul va fi mai aromat și mai puternic! La fel și când vine vorba despre pălincă!